Geplaatst op

M’n opa, m’n opa, m’n opa

Mijn opa, vandaag is het zijn verjaardag. Elk jaar staan we er even bij stil. Geboren op 10 mei 1921, overleden in 2012. Hij mocht 90 jaar worden, een geweldige leeftijd, een echte oude opa.

Ik had maar één opa. Mijn andere opa heb ik helaas nooit gekend, hij mocht niet zo oud worden. Mijn opa was dus automatisch mijn lievelingsopa. Hij nam mij mee op de fiets naar de speelgoedwinkel op Hoog-Catharijne waar ik iets voor mijn pop mocht uitzoeken. Ook nam hij mij mee naar de vogeltjesvereniging waar hij een bingo organiseerde.

Mijn opa was gek op het Sinterklaasfeest, hij speelde ook graag Sinterklaas. Niet letterlijk met kostuum en baard hoor, maar figuurlijk, hij was een gulle gever. Op de logeerkamer had hij altijd wel een paar waterkokers of strijkijzers staan. Hij verzamelde daar mooie prijsjes voor de bingo, maar hij vond het ook leuk om zomaar iets weg te geven. Bijvoorbeeld als één van zijn kleinkinderen voor een uitzet ging sparen of als de strijkbout van zijn dochter er plotseling mee ophield. 

De bingo van mijn opa

Wie had dat gedacht? Dat ik later, net zoals mijn opa, een bingo zou organiseren. Ik in ieder geval niet! Toch kwam het idee vorig jaar bij mij op. De Liefsfabriek openden de deuren en met veel enthousiasme startten we een winkel. Te gek, maar een flinke uitdaging voor een stelletje starters. Hoe krijgen we bezoekers naar de fabriek, hoe laten we de mensen over ons praten en hoe betalen we elke maand de huur? Het idee van een bingo werd meteen omarmd door alle liefsfabriekers en we gingen ervoor. 

Ik belde mijn oom en vroeg of hij de bingomolen nog wist te vinden. Jawel hoor, bij de duivenvereniging stond deze in een hoekje onder het stof. Jaren is er niet naar omgekeken, niemand had ooit nog aan de molen gedacht. Mijn tante maakte de molen schoon en zelfs de ballen waren nog compleet. Geweldig, de echte antieke tombola van mijn opa was er nog.

De antieke tombola van mijn opa

De antieke bingomolen van mijn opa

Net zoals mijn opa ging ik op zoek naar prijzen. Met liefde vulde ik de prijzenkast en met de liefsfabriekers stelden we een act samen. Tijdens de eerste editie kwamen Koningin Máxima en prinses Beatrix langs en bij de 2e editie kregen we bezoek van Lenie uit de Takkestraat. Elke editie haalden we alles uit de kast voor een geslaagde avond. 

Elke bingo avond is een groot feest in de Liefsfabriek
De foto’s werden gemaakt door Brenda van Zanten

Toen wij een 4e editie in april planden, ging de kaartverkoop niet zo goed. We dachten… misschien is het uit… vinden mensen het niet meer leuk… ons niet meer leuk… Maar na wat rondvraag en enthousiaste reacties en mails bleek vooral de gekozen datum van 19 april niet lekker zo voor de meivakantie. Daarom verzetten we de bingo naar vrijdag 10 mei. 

10 mei, wat een prachtige datum, het is de verjaardag van mijn opa!

Helaas ben ik deze editie niet aanwezig, omdat ik even lekker op vakantie ben. Bren & Ann nemen de honneurs waar en een hilarische avond is hun toevertrouwd. Ik wens mijn collega’s van de fabriek en alle bingogasten heel veel plezier op de verjaardag van mijn opa! ❤️ 

Niemand zo aardig als hij!